پولیپ رحم از شایع ترین علل خونریزی های غیرطبیعی تناسلی در خانم های سنین باروری هستند.
پولیپ ها اغلب سبب خونریزی غیر طبیعی و در مواردی باعث نازایی ،سقط مکرر یا زایمان زودرس می شوند.تعداد کمی از پولیپ ها ممکن است دچار تغییرات بدخیمی شوند.
پولیپ ها در اثر تکثیر غیر طبیعی سلول های آندومتر، ایجاد توده مدور و در نتیجه برجستگی داخل حفره آندومتر می کند. پولیپ ها در 95 درصد موارد خوش خیم اند و ممکن است کاملا بدون علامت باشند.
گاه پولیپ رحم پایه دار است و گاه بدون پایه؛ گاه متعدد است گاه منفرد؛ ممکن است کوچک و میلی متری باشد یا بزرگ . پولیپ ها در هر قسمت از حفره رحمی می توانند ایجاد شده و رشد کند.
پولیپ های آندومتر گیرنده هورمون دارندو به تغییرات هورمونی و داروهای هورمونی تا حدودی پاسخ می دهند.
پولیپ آندومتر در سنین بلوغ و نوجوانان نادر است. در قبل از یائسگی شایع تر است و بعد از یائسگی شیوع اش کمتر می شود.
عوامل خطر برای ایجاد پولیپ
1. افزایش استروژن چه به صورت داخلی و چه به صورت دارویی وارد بدن شود.
2. مصرف تاموکسیفن که در شرایط خاصی بعد از بهبود سرطان پستان در افراد تجویز می شود.
3. چاقی و BMI بالای 30؛ این افراد به علت افزایش تولید استروژن در سلول های چربی سه برابر بیشتر در معرض پولیپ رحم هستند.
4. هورمون درمانی دوران یائسگی به ویژه کسانی که پروژسترون استفاده نمی کنند و یا پروستروژن مصرفی از انواع ضعیف است.
بیشتر بخوانید : زخم دهانه رحم
درمان پولیپ رحم
تظاهر بالینی
پولیپ رحم معمولا خونریزی غیرطبیعی رحم ایجاد می کند.این خونریزی ها می توانند بصورت لکه بینی بین قاعدگی ها ، خونریزی بعد از نزدیکی،خونریزی حجیم یا طولانی قاعدگی یا خونریزی طی دوران بارداری تظاهر کنند.در دوران یایسگی ،پولیپ ها می توانند خونریزی یا لکه بینی ایجاد کنند.
بسیاری از پولیپ ها بدون علامت اند و تصادفی حین بررسی روتین معاینه با اسپکولوم یا سونوگرافی یا طی روشهای تشخیصی نازایی کشف می شوند.
سیر بالینی
پولیپ ها ممکن است رشد کنند ،پسرفت کنند و خود به خود از بین روند یا اندازه آنها ثابت بماند. پولیپ های زیر یک سانتی متر به ویژه وقتی منفرد باشد شانس پسرفت خود به خودی بیشتری دارند.
5 درصد پولیپ ها ممکن است بدخیم شوند. این احتمال در دوران یائسگی، پولیپ های علامت دار،پولیپ های بزرگتر و متعدد بیشتر است.
اثر روی باروری و حاملگی:
پولیپ رحم شانس سقط و عوارض حاملگی مثل زایمان زودرس و نازایی را بالا می برد.این مشکل در موارد پولیپ های بزرگ یا متعدد محتمل تر است.و در خیلی از موارد هیچ مشکلی در طی بارداری ایجاد نکرده و مشکلی هم در باردار شدن به وجود نمی آورند.در بیشتر موارد حتی با دانستن وجود پولیپ در فرد نیازی به خارج کردن آن قبل از اقدام به بارداری نیست.
پولیپ هایی که سبب خونریزی می شوند، باید برداشته شوند.
در مورد پولیپ های بدون علامت فاکتورهای مختلفی در تصمیم گیری درمانی دخالت دارند.
در خانم های بدون علامت اگر پولیپ بالای 1.5 سانتی متر یا متعدد باشد یا از دهانه رحم بیرون زدگی داشته باشد،یا طی بررسی های پیگیری رشد سریع داشته باشد و شک تشخیص بدخیمی برای ما ایجاد کند هم باید برداشته شوند.
پولیپ بیرون زده از دهانه رحم بیشتر سبب خونریزی غیر طبیعی شده و اغلب برداشتن آن حتی در مطب هم کار آسانی است و نیاز به اتاق عمل و بیهوشی نیست.
در دوران یائسگی توصیه به برداشتن پولیپ می شود چون احتمال بدخیمی یا تبدیل به ضایعات بدخیم در آنها بیشتر است .
جراحی برداشتن پولیپ به روش پولیپکتومی با هیستروسکوپی بهترین روش درمانی است.در مواردی که امکان انجام هیستروسکوپی نباشد،کورتاژ تشخیصی و درمانی و پولیپکتومی همزمان انجام می شود.
در تمام موارد پولیپ های رحمی امکان عود مجدد وجود دارد.
از پیج اینستاگرام دکتر ریحانه رمضانی نژاد دیدن فرمایید.
بدون دیدگاه